1. Niet genoeg tijd nemen om je doelen te bereiken

Wanneer je niet genoeg tijd neemt om jezelf te kunnen voorbereiden voor een bepaalde wedstrijd of om je doelen te behalen, kan dat resulteren in een verhoogd risico op blessures. Wanneer je niet genoeg tijd hebt, kan je het gevoel krijgen dat je achter loopt op schema. Dit zorgt voor een vorm van stress, waardoor je het trainingsvolume en de intensiteit van de training ophoogt. Uit onderzoek komt naar voren dat wanneer je de intensiteit redelijk constant houdt, met een maximale trainingsopbouw van 5-10%, het risicopercentage op blessures <10% is. Een opbouw van meer dan 15% betekent een risicopercentage van 21-49% voor blessures.

2. Geen krachttraining toevoegen aan het trainingsschema

Veel hardlopers denken dat krachttraining ervoor zorgt dat ze hierdoor te gespierd worden en daardoor langzaam zijn, er zijn echter geen aanwijzingen die dit kunnen bevestigen. In 2017 is er en studie geweest die keek naar 40 weken krachttraining bij lange afstand hardlopers. De resultaten vertelden dat de hardlopers sneller en sterker werden. Daarnaast zorgt krachttraining voor een verminderd risico op blessures, verhoogde het de tijd tot uitputting van het anaerobe systeem en zorgde het voor een verhoogde maximale sprintsnelheid.

3. Te hard hardlopen

Wil je sneller kunnen lopen, dan dien je in sommige trainingssessies wat minder snel te lopen. De meeste hardlopers vinden dit lastig te begrijpen. Te snel willen hardlopen is een veelgemaakte fout bij het hardlopers. Een nieuw onderzoek laat zien dat recreatiesporters het snelste vooruitgaan als ze vaker langzaam dan snel lopen. Dit heeft te maken met bepaalde energiesystemen in je lichaam, het zogenaamde aerobe systeem en het anaerobe systeem.

4. Het belang van de botmassa negeren

De meeste mensen denken dat je botten door hardlopen sterker worden, dit is alleen niet helemaal waar. Vanaf een bepaalde leeftijd neemt de botmassa af, hardlopen zorgt er alleen voor dat de botmassa onderhouden wordt en dus niet afneemt. Dus als je hardloopt betekent dit dat je een hogere kans hebt om je botmassa langer vast te houden. Dit is met name bij botten de je gewicht dragen zoals de heupen en het bekken. Wat wel zorgt voor meer en gezondere botmassa is krachttraining (bijvoorbeeld squats en deadlifts), een goede calcium inname en het voorkomen van onverwachte krachten op het botvlies.

5. Te veel tijd en energie steken in rekken en rollen

Begrijp me niet verkeerd, rekken is niet slecht, het kan zeker van toegevoegde waarde zijn in een wekelijks trainingsschema. De meeste hardlopers rekken omdat ze denken dat dit van invloed is op hun sportprestaties en blessures voorkomt, echter kunnen de meeste hardlopers stoppen met rekken zonder daar enige negatieve invloed van te ervaren. Hardlopers zouden de tijd die ze stoppen in hun rekoefeningen veel beter kunnen stoppen in kracht- en conditietraining. Een wetenschappelijk onderzoek naar de effectiviteit van oefeningen om blessures te voorkomen bij hardlopers ondervond dat krachttraining blessures met een derde verminderde en dat overbelasting bijna gehalveerd werd.