We houden allemaal van spierspanning

Houd je hand eens voor je en knijp er eens in met de spieren in je onderarm. Hoe ver kan je hem nu naar voren en naar achteren bewegen? Gaat dat dan moeilijker of makkelijker dan wanneer je dat doet zonder erin te knijpen? Voelt het comfortabel? Natuurlijk niet. Zou je zo de hele dag rondlopen? Nee, natuurlijk niet. Ongeacht dit vrij logisch lijkt, doen velen van ons dit continu met de romp. We trekken onze buik in, gaan extreem rechtop zitten en trekken onze schouders naar achter. Waarom doen we dit?

Iedereen adviseert het

We willen dunner lijken en daarom houden we onze buik in of wellicht omdat we goed willen overkomen en onszelf daarom zo lang mogelijk maken. Wellicht hebben we ooit gehoord dat rechtop zitten goed is voor onze houding en rug en dat we daarom continu rechtop zitten. Daarnaast hebben we gelezen over “core-stability” in gezondheid- en fitnessbladen, en zijn we door een therapeut geadviseerd om naar de sportschool te gaan om “core-stability” te gaan trainen, zodat we op termijn een betere houding krijgen. Waarom zou je geen advies aannemen wat door iedereen gegeven wordt?

Te veel spierspanning

Als gevolg het spannen van de lage rugspier en buikspieren staat deze regio continu onder druj. Wat dus eigenlijk betekent dat je continu de functie van de lage rugspier vraagt. Als een spier continu moet aanspannen gaat de spier vanzelf pijnsignalen afgeven. De lage rugspier is namelijk niet gemaakt om de hele tijd gespannen te zijn, hij is gemaakt om de romp op te strekken in stand en tijdens het voorover buigen, niet om in “rust” dit ook te doen.

Gevolg

Maar stel je dus eens voor, de lage rugspier is dus overspannen, gaat pijnsignalen afgeven en jij denkt; ik heb nog steeds geen goede houding… laat ik dus nog rechter op gaan zitten. En daarnaast moet ik misschien moet ook maar eens gaan letten op mijn tiltechniek, zodat ik niet meer door mijn rug mag buigen, maar alles met mijn benen doe. Op deze manier vraag je dus nog meer spierspanning en zo kom je in een vicieuze cirkel terecht.

Ontspan!

Het lichaam is niet gemaakt om de gehele tijd onder spanning te staan, we krijgen al genoeg spierspanning door alledaagse spanningen, dus buk lekker voorover als je iets van de grond wil tillen en zit lekker ontspannen. De rug is tenslotte gemaakt om te bewegen en om lekker in te kunnen hangen.